Det finnes flere forskjellige støtteordninger for nordmenn som ønsker å studere i utlandet. Dermed er det mulig å studere på noen av de beste, og dyreste, universitetene i verden, og få store deler av kostnaden dekket.

Hovedregler for utenlandsopphold

Det enkleste og gode steget for å p om man passer for studier i utlandet, er å søke seg til et norsk universitet, for derfra å søke på utveksling i andre eller tredje semester. Det varierer fra program til program, men det er mulig å få hele to semester fra utlandet inn i en norsk grad. Om man reiser utenfor EU, som til Australia eller USA, eller noe langt mer eksotisk, så er det mulig å få ett reisestipend som tilsvarer et dostudy-921885_960_720bbelt vanlig stipend. Dette er faktisk en gave, og enhver burde benytte seg av tilbudet. Om man reiser innen EU kan man i tillegg få ett Erasmus-stipend, som ligger på rundt kr. 40 000 – 50 000. Begge deler er penger som man ikke må gi tilbake. Om man velger å studere i et lavkostland har man ytterligere fortjeneste av dette. Det finnes nemlig mange steder i verden hvor man får langt mer for pengene enn i Norge. Man kan studere mange anerkjente plasser i EU hvor man kan klare seg med halvparten av pengene og få samme standard på livet som i Norge.

Betale skolepenger?

Noen steder, som ved Ivy League-universitetene, samt ved britiske universiteter, er det nødvendig å betale for de kursene man tar. Det kan fort bli meget dyrt, men Lånakassen dekker en god del av beløpet.

Men penger er ikke alt. Mange av universitetene i verdensklasse er fortsatt relativt rimelige, eller nede på norsk kostnadsnivå. Om man velger å studere i Tyskland for eksempel, så har man der tilgang på 80 forskjellige universiteter og 200 høgskoler alene, og ingen av dem koster mer enn noen tusenlapper i året.